Wat is een geboortebord?

Wat is een geboortebord? In de provincies Noord-Brabant en Limburg kunnen ze het zich bijna niet voorstellen dat niet iedereen weet wat een geboortebord is. Maar de traditie van geboorteborden is dan ook van oorsprong echt iets wat vooral in die twee provincies leeft. Veel mensen, vooral boven de rivieren zullen zich dan ook afvragen wat een geboortebord is.

De oorsprong van het geboortebord ligt bij de ooievaar. Vroeger, als er een kind werd geboren, dan wilden men graag kenbaar maken in het dorp dat het verwachte kind was geboren. Vooral vanuit buurtverenigingen, families of vriendengroepen werd dan een ooievaar geschilderd op hout en in de tuin geplaatst bij de kersverse ouders. Vaak werd bij deze ooievaar ook nog een doek om de snavel gebonden met een pop erin. En onder de ooievaar werd een bordje bevestigd met de naam van het kind er op. Deze ooievaar van hout is eigenlijk het eerste geboortebord dat we kennen.

Na de jaren 90 werd de traditionele ooievaar steeds vaker vervangen door een andere versiering. Wel weer een geschilderde afbeelding op hout en in contouren gezaagd. Maar de ooievaar maakte vaker plaats voor een afbeelding die paste bij de ouders, of bijvoorbeeld disneyfiguren waren ook erg in trek. Dus om in het kort de vraag te beantwoorden wat nu eigenlijk een geboortebord is : Een geboortebord is eigenlijk een versiering voor in de tuin wanneer er een kind is geboren. Zo'n geboortebord kan allerlei vormen hebben. Waar ze voorheen altijd met een paal in de grond werden geplaatst, zie je ook steeds vaker dat er spandoeken, vlaggen om raamborden worden gebruikt.